Print

Dan otvorenih vrata Ureda predsjednice Republike Hrvatske

 

Zagrebu, 23. veljače 2019. u Uredu predsjednice Republike održan je Dan otvorenih vrata na temu „Govorimo donorski“.

Delegacija Društva »Rusnak« u sastavu Mijo Šajtoš, Ivona Hnatko, Miron Hnatko, Matej Burčak i Natalija Hnatko, a kojoj se pridružio i Štefan Ljavinec, predsjednik Svjetskog vijeća Svjetskog kongresa Rusina, u okviru Dana otvorenih vrata, posjetili su predsjednicu Republike Hrvatske, Kolindu Grabar-Кitarović.

Kako se 14. Svjetski kongres Rusina i 8. Svjetski forum rusinske mladeži, 2017. godine po prvi puta u cijelosti održao u Republici Hrvatskoj, u Osijeku i pod visokim pokroviteljstvom predsjednika države, predsjednici je uručena Zahvalnica, naša izdanja i lutka »Кolinda« u rusinskoj narodnoj nošnji kojoj se posebno obradovala.

Pošto je to bio Svjetski kongres Rusina koji je po prvi puta podržan od predsjednika jedne države i kako bi to preraslo u tradiciju, gospodin Štefan Ljavinec, predsjednik Svjetskog vijeća Svjetskog kongresa Rusina, prenio je predsjednici pozivnicu kako bi došla na sljedeći, 15. Svjetski kongres Rusina u Slovačku, u Staru Ljubovnju i predala pokroviteljstvo zemlji organizatora.

»Bit će mi milo odazvati se pozivu« bio je odgovor predsjednice. Susret je završen zajedničkim fotografiranjem s predsjednicom i obilaskom njenog Ureda.