Print

Općinski djelatnici programa „Zaželi“ obilježili svjetski dan bolesnika u Petrovcima

 

Na poticaj petrovačkoga župnika vlč. Vladimira Sedlaka djelatnici programa „Zaželi“ s područja naše općine okupili su se na spomendan Gospe Lurdske, 11. veljače 2019., u vijećnici, u Petrovcima, kako bi obilježili 27. svjetski dan bolesnika kojeg je ustanovio sveti papa Ivan Pavao II, kako bi skrenuo pažnju i potakao na promišljanje o dimenziji patnje i bolesti u ljudskome društvu, te dostojanstvu čovjeka bolesnika i patnika.

Ovogodišnja poruka pape Franje temeljila se na ulomku Matejeva evanđelja „Besplatno primiste, besplatno i dajte“ (Mt 10,8). Naglašena potreba darivanja kroz sebedarje, koje proizlazi iz otajstva Božje objave kroz utjelovljenje, žrtvu i otkupljenje po Isusu Kristu, jeste poticaj za kršćansko sebedarje, koje nadilazi koncept isplativosti, korisnosti i minimalne obveznosti, a „radniku koji je vrijedan svoje plaće“ (usp. Lk 10,7) preporuča dodatno volonterstvo kao izvrstan primjer sebedarja.

Upravo kroz služenje starima, bolesnima i potrebnima u programu „Zaželi“ prostor za volonterstvo je neiscrpan, jer u korijenu volonterstva stoji riječ vollja (latinski: voluntas). Činiti nešto s voljom, unijeti srce u služenje drugomu, dati sebe, pokazati čovječnost, teme su o kojima su djelatnici skupa sa župnikom promišljali nad papinom porukom.
Na koncu, rezimirajući prvu godinu ovoga projekta, župnik je u ime korisnika programa “Zaželi“ još jednom istakao zahvalnost općini Bogdanovci, kao i djelatnicima programa, za ovaj predragocjeni projekt - dar starijima i bolesnima: moći se osjećati čovjekom vrijednim i poštovanim od strane društva u kojem oni svoju starost, potrebu i bolest žive.