Print

„Rusnak“ Društvo Rusina u Republici Hrvatskoj

 

Društvo Rusina u Republici Hrvatskoj “Rusnak“ sa sjedištem u Petrovcima, u 2018. godini označava 15 obljetnicu kulturnoga i prosvjetnoga rada. Od 2005. godine Društvo postaje članom Svjetskog kongresa Rusina, a 2017. g. po prvi puta i njegovim organizatorom, na kojemu je predsjednk Društva, Mijo Šajtoš ponovno izabran za člana Svjetskog vijeća Svjetskog kongresa Rusina, koje predstavlja radno tijelo. Tijekom 2018. godine održana su tri zasijedanja Svjetskog vijeća i to u Rumunjskoj, Poljskoj i Hrvatskoj, na kojimu su prisustvovali i predstavnici Društva „Rusnak“.

Uz stariju pjevačku skupinu i orkestar, sve aktivniji je i podmladak. Kako prema Statutu, njegovi članovi mogu biti iz cijele Hrvatske, u Društvu aktivno djeluju i članovi iz Općine Stari Jankovci. U rusinskoj nošnji i s rusinskim narodnim pjesmama Panonskoga kraja, nastupa na akademijama, festivalima i manifestacijama rusinske kulture u Republici Hrvatskoj te izvan njenih granica. U 2018. godini Društvo je imalo 10 nastupa, od kojih 9 u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji, a jedan u Poljskoj, u mjestu Krinjica-Zdroj na 10. Međunarodnom Bienalu rusinsko/lemkivske kulture, koji je realiziran uz financijsku potporu Općine Stari Jankovci.

Već 2009. utemeljuje kulturnu manifestaciju međunarodnoga karaktera, koja od 2012. nosi ime „Kad je golubica letjela“. Ove godine pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH i uz financijsku potporu Općine Stari Jankovci, ista je u Vukovaru i Petrovcima održana 29. i 30. rujna, u okviru koje je održano više značajnih događanja, kao što su: promocija knjige Đure Ljikara »Zlatne niti Mikluševaca«; zasjedanje Svjetskoga vijeća Rusina i Svjetskog foruma rusinske mladeži; prezentacija aplikacije „Rusinski rječnik“; polaganje vijenca na spomenik u Petrovcima i Ljubici Segedi-Falc; izloža likovnih radova Ružice Kiš; Sveta Misa u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice za pokojnu Ljubicu Segedi-Falc; »15 godina Društva »Rusnak« - prezentacija u power pointu te kulturni program »Kad je golubica letjela«. Značajno je naglasiti da je su zasjedanju Svjetskoga vijeća Svjetskoga kongresa Rusina bili prisutni predstavnici iz 7 zemalja: Mađarske, Poljske, Srbije, Slovačke, Rumunjske, Ukrajine i Hrvatske.

I ove školske godine održava se nastava rusinskog jezika i kulture u OŠ Stari Jankovci, koju pohađaju 25 učenika, čiji pokretači su roditelje i Društvo „Rusnak“ na što smo veoma ponosni.