Print

Povijesni dan u našim Petrovcima

 

Na grkokatoličkoj crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Petrovcima križevački biskup mons. Nikola Kekić uz župnika Vladimira Sedlaka blagoslovio je danas novopostavljeni križ i obnovljeni toranj na koji je postavljena obnovljena lukovica (kapa). U ime Vukovarsko-srijemske županije zamjenik župana gosp. Josip Dabro sudjelovao je u svečanom događaju sa načelnikom Općine Bogdanovci gosp. Marko Barun, zamjenikom načelnika gosp. Pavlovićem i zamjenikom gosp. Međešijem.

Svečanost današnjeg dana bila je posebna radost za župljane grkokatolike koji pripadaju ovoj župi. Svečanosti su nazočili i predstavnici mjesnih i crkvenih vlasti, te predstavnici političkog i kulturnog života.

Riječima župnika Sedlaka zaokružit ćemo ovaj veliki događaj koji ljudi mogu vidjeti jednom za svog života. Lukovica iz 1893. godine koja je odolijevala vremenu, dva svijetska rata, Domovinski rat i nakon toliko godina doživjet obnovu toliko iščekivanu od strane Petrovčana.

Današnja petrovačka grkokatolička župna crkva građena je 1893. godine. Izvorno je to arhitektonska zamisao istaknutog zagrebačkog arhitekta i gradonačelnika, akademika Janka Holjca i građena je u historicističkom - klasicističkom stilu. 1930. godine crkva je bila dograđena, a lukovica zvonika prepravljena. Crkva je nekoliko puta obnavljanja, a osobito iza domovinskog rata, jer je zbog granatiranja zvonika i same crkve pretrpjela veća razaranja.

Petrovačka župna crkva duga je 37 metara. Sagrađena je u obliku križa. Zvonik je visok 41m do samog vrha čeonog križa. Dio zvonika koji će se podizati visok je 15ak metara i težit će oko devet tona. Nova kapa zvonika izgrađena je od drveta crnoga bora, a obložena je limom legure cink-titanijuma. Križ, jabuka i brojevi na tornju načinjeni su od visokokvalitetnog inoxa.