Print

Dan Sv. Lucije

 

Svake godine na blagdan svete Lucije sije se božićna pšenica, kao simbol obnove života i plodnosti. Prema narodnom vjerovanju, ovisno o izgledu iznikle pšenice, odnosno kakva je njezina gustoća te boja, u idućoj će godini biti bolja ili lošija žetva.


Print

Advent u Bogdanovcima

 

Print

„Rusnak“ Društvo Rusina u Republici Hrvatskoj

 

Društvo Rusina u Republici Hrvatskoj “Rusnak“ sa sjedištem u Petrovcima, u 2018. godini označava 15 obljetnicu kulturnoga i prosvjetnoga rada. Od 2005. godine Društvo postaje članom Svjetskog kongresa Rusina, a 2017. g. po prvi puta i njegovim organizatorom, na kojemu je predsjednk Društva, Mijo Šajtoš ponovno izabran za člana Svjetskog vijeća Svjetskog kongresa Rusina, koje predstavlja radno tijelo. Tijekom 2018. godine održana su tri zasijedanja Svjetskog vijeća i to u Rumunjskoj, Poljskoj i Hrvatskoj, na kojimu su prisustvovali i predstavnici Društva „Rusnak“.

Uz stariju pjevačku skupinu i orkestar, sve aktivniji je i podmladak. Kako prema Statutu, njegovi članovi mogu biti iz cijele Hrvatske, u Društvu aktivno djeluju i članovi iz Općine Stari Jankovci. U rusinskoj nošnji i s rusinskim narodnim pjesmama Panonskoga kraja, nastupa na akademijama, festivalima i manifestacijama rusinske kulture u Republici Hrvatskoj te izvan njenih granica. U 2018. godini Društvo je imalo 10 nastupa, od kojih 9 u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji, a jedan u Poljskoj, u mjestu Krinjica-Zdroj na 10. Međunarodnom Bienalu rusinsko/lemkivske kulture, koji je realiziran uz financijsku potporu Općine Stari Jankovci.

Već 2009. utemeljuje kulturnu manifestaciju međunarodnoga karaktera, koja od 2012. nosi ime „Kad je golubica letjela“. Ove godine pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH i uz financijsku potporu Općine Stari Jankovci, ista je u Vukovaru i Petrovcima održana 29. i 30. rujna, u okviru koje je održano više značajnih događanja, kao što su: promocija knjige Đure Ljikara »Zlatne niti Mikluševaca«; zasjedanje Svjetskoga vijeća Rusina i Svjetskog foruma rusinske mladeži; prezentacija aplikacije „Rusinski rječnik“; polaganje vijenca na spomenik u Petrovcima i Ljubici Segedi-Falc; izloža likovnih radova Ružice Kiš; Sveta Misa u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice za pokojnu Ljubicu Segedi-Falc; »15 godina Društva »Rusnak« - prezentacija u power pointu te kulturni program »Kad je golubica letjela«. Značajno je naglasiti da je su zasjedanju Svjetskoga vijeća Svjetskoga kongresa Rusina bili prisutni predstavnici iz 7 zemalja: Mađarske, Poljske, Srbije, Slovačke, Rumunjske, Ukrajine i Hrvatske.

I ove školske godine održava se nastava rusinskog jezika i kulture u OŠ Stari Jankovci, koju pohađaju 25 učenika, čiji pokretači su roditelje i Društvo „Rusnak“ na što smo veoma ponosni.

Print

Projekt "Zaželi" - program zapošljavanje žena na području Općine Bogdanovci

 

 

Održan je deseti radni sastanak od početka samoga projekta. Svaki mjesec jedan radni sastanak se održi u jednom naselju Općine. Uz prisustvom projektnog tima Općine Bogdanovci održan je sastanak o informiranju rada 30 zaposlenica projekta.

Pohvale na dosadašnjem radu i zalaganju svakako je naglašena. U mjesecu listopadu broj provedenih obilazaka korisnika ukupno je 1276 te provedeno ukupno 3041 usluga na području općine. Zainteresiranost šire javnosti za projekt i uključivanje u projektne aktivnosti svakim danom je sve viša među stanovnicima općine starije životne dobi i njihovih obitelji koji ih upusuju na listu kao potencijalne vuduće korisnike programa Zaželi.

Pohvaljujemo osim naših zaposlenica kojih imamo najviše na području Vukovarsko-srijemske županije ujedno i rad naše asistentice Irene Nađ i voditeljice projekta gđa. Karmele Kapular.