Print

Pozornica u središtu Bogdanovaca

 

Pozornica u središtu Bogdanovaca napravljena je radi kulturnih manifestacija i centralnih zbivanja u mjestu Bogdanovci 1990 godine. Nakon domovinkog rata pozornica je izgubila svoju svrhu iz razloga jer upravo na toj pozornici počinjeni su teški zločini nad stanovnicima mjesta Bogdanovci.

Pozornica je poprimila drugačiju svrhu. Mladež HDZ-a Bogdanovci svake godine uoči obilježavanja sjećanja na teška stradanja branitelja i civila Bogdanovaca organizira paljenje svijeće u obliku križa uz prigodnu molitvu da se nikad ne zaboravi šta se dogodilo na ovim prostorima.

Ove godine pozornica je obnovljena na koncept prijedloga predsjednika SMK GV Nenada Barinića u suradnji sa načelnikom Općine gosp. Barunom. Završetak obnove je bio 09.11.2017. sam dan uoći obilježavanja sjećanja na teška stradanja, ujedno samog 10.11.2017. predsjednica Republike Hrvatske, gđa. Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je obilježavanja i odavanju počasti svim žrtvama domovinkog rata u Bogdanovci. To je prvi puta u povijesti Općine Bogdanovci da je predsjednik države nazočio obilježavanju sjećanja na teška stradanja branitelja i civila Bogdanovaca.

Na samu pozornicu postavljena je prometna tabla naselja Bogdanovci od prije domovinskog rata koju je pronašao Tihomir Tadijanović i uspjeli smo sačuvat još jedan dio povijesti Bogdanovaca. Pozornica je osvjetljena te svatko tko bude prolazio kroz Bogdanovce vidio zastavu i grb Republike Hrvatske, uvijek će mu u sjećanju ostati Bogdanovci - vrata Vukovara.