Print

26. Obljetnica sjećanja na teška stradanja civila i branitelja Bogdanovaca i Dan poginulih branitelja Albanaca u Domovinskom ratu

Povodom obilježavanja 26. obljetnice na službeni poziv načelnika Općine Bogdanovci gosp. Baruna odazvala se predsjednica Republike Hrvatske gđa. Kolinda Grabar-Kitarović, ministar hrvatskih branitelja gosp. Tomo Medved, ministar obrane gosp. Damir Krstičević, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU gđa. Gabrijela Žalac, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i zamjenik Damir Barna, zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Marijan Pavliček, izaslanstvo Republike Albanije, izaslanstvo Republike Kosovo, predstavnici lokalne samouprave, braniteljske udruge i ostali uzvanici.

Po prvi puta u povijesti Općine Bogdanovci nazočio je predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik oružanih snaga te ministar branitelja u Bogdanovcima.

Nakon svete mise u mjesnoj crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića koju je predvodio vlč. Dejan Čaplar uputili smo se na spomen-obilježje poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Dolaskom predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar-Kitarović započeo je prigodni program. Djeca područne osnovne škole Dragutina Tadijanovića u Bogdanovcima imali su recitaciju "Tri hrvatske boje", a zatim je počeo protokol polaganja vijenaca.

Nakon toga su uslijedili govori načelnika Općine Bogdanovci gosp. Marka Baruna te zatim predsjednice Republike Hrvatske.

Gosp. Barun između ostalog rekao je: "Poštujući sve žrtve Domovinskog rata Bogdanovci u odnosu na grad Vukovar i okolna mjesta stradalo je 10%, dakle 10% od ukupnog broja stanovnika i nitko za to nije odgovarao. Danas nakon 26 godina, kada imamo svoju domovinu vjerujemo da će se slavonija podić kao što se digla 91`. Uz pomoć Vas predsjednice Republike Hrvatske i svih institucija zakonodavne i izvršne vlasti želimo Bogdanovcima vratiti stari sjaj koji zaslužuju."

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović obratila se nazočnima: "Nikad se ne smije zaboraviti koliko su Bogdanovčani dali u Domovinskom ratu, njihove majke koje su dale svoje sinove. I da nikad Republike Hrvatska neće odustati dok ne nađe i zadnju žrtvu u Bogdanovcima."

Nakon govora, zbog obaveza, predsjednica Republike Hrvatske te ministri uputili su se u grad Vukovar na zakazno vrijeme otvorenje vojarne.

Poštovani skup nakon polaganja vijenaca uputio se u Spomen dom Bogdanovci i kasnije na prigodni domjenak u Hrvatski dom.

U večernjim satima u Hrvatskom domu Bogdanovci, premjerno je prikazan dokumentarni film o Bogdanovcima gosp. Ivice Jurčana koji je okupio veliki broj mlađe populacije i postigao željeni cilj. Mladi su zainteresirani što se događalo u njihovim Bogdanovcima sa njihovim očevima, stričevima, bakama, djedovima i susjedima prije 26 godina.

Općina Bogdanovci u suradnji sa UHDDR Bogdanovci i Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata organizirala je sam dan obilježavanja te im se ovim putem zahvaljujemo.

Snimljene fotografije su od gosp. Andrije Krizmanića, Tihomira Tadijanovića i Branka Sivća te im se ovim putem zahvaljujemo.