Print

Međunarodni festival rusinske kulture

 

Međunarodnom festivalu rusinske kulture „Червена ружа трояка“, koji je održan u Potkarpatju od 27. do 29. listopada 2017. godine u Mukačevu (Ukrajina). Glavni organizator festivala bilo je „Крайове здруженє подкарпатских Русинох“ i Svjetski kongres Rusina. Osim Rusina iz Potkarpatja, festival je okupio Rusine i njihove kulturne udruge iz Mađarske, Slovačke, Hrvatske, Rumunjske, Češke i Srbije.

U subotu, u prijepodnevnim satima, u okviru festivala održano je prvo zasjedanje Svjetskoga vijeća Rusina u novom sazivu, na kojem su bili nazočni članovi iz sedam zemalja, kao i njegov član iz Hrvatske − Mijo Šajtoš, predsjednik Društva Rusina u RH „Rusnak“. Analizirajući uvjete, organizaciju i pokroviteljstvo, Svjetsko vijeća Rusina konstatiralo je kako je ovogodišnji 14. Svjetski kongres Rusina, koji je u organizaciji Društva „Rusnak“ prvi put održan u Republici Hrvatskoj u Osijeku, održan na najvišoj razini do sada.

Kulturni dio programa započeo je svečanom povorkom svih sudionika i gostiju kroz središte Mukačeva i polaganjem vijenaca na spomenik rusinskom buditelju Aleksandru Duhnoviću.
Na kulturnom programu istoga naziva predstavili su se folklorni ansambli iz četiriju zemalja. Iz Slovačke su nastupile udruge „Бaрвинoк“ (Kamjunka) i „Русиния“ (Humenne), iz Rumunjske „Червена ружа“ (Deva), a među domaćima predstavilo se više udruga i solista, među kojima i poznata grupa „Фатьови“ iz Mukačeva. Društvo Rusina u Republici Hrvatskoj „Rusnak“ nastupilo je s vjenčićem rusinskih pjesama koje su, u duetu i pratnji orkestra kojeg je uvježbao Ivan Ljikar, otpjevale Ivona Hnatko i Maja Hardi. Njihovom nastupu pridružila se poznata solistica iz Užhoroda, Miroslava Kopinec, što je rezultat rada Svjetskoga foruma rusinske mladeži i aktivne suradnje mladih na području njegovanja svoje kulturne baštine. Kao gosti Društva „Rusnak“, u programu su sudjelovali i članovi KUD-a Rusina Osijek.

Ovogodišnji Međunarodni festival rusinske kulture uveličala je veća grupa Rusina i ljubitelja rusinske kulture iz Republike Hrvatske jer su, osim sudionika, u Mukačevu bili i članovi Vijeća rusinske nacionalne manjine grada Vukovara i izaslanstvo Općine Stari Jankovci. Mnogima je to bio prvi odlazak u Potkarpatje. 
Osim bogatoga programa, posjetitelji iz Hrvatske imali su prigodu posjetiti dvorac „Пaлaнoк“, biti kod spomenika Aleksandra Duhnovića, Ćirila i Metoda te upoznati lijepo Mukačevo ispod Karpata.

Odlazak na nastup u Mukačevo, uz Savjet za nacionalne manjine RH, financijski je omogućilo Vijeće rusinske nacionalne manjine grada Vukovara i Općina Stari Jankovci.

Mag.educ.philol.croat. Ilona Hrecešin