Print

OBILJEŽENO 20 GODINA OD PROTJERIVANJA MJEŠTANA PETROVACA

 

U subotu 24.03.2012. u Petrovcima je u organizaciji UHDDR- Petrovaca obilježena dvadeseta godišnjica protjerivanja mještana Petrovaca pod simboličnim nazivom „Put nade“.

Sjećanje je to na tragične dane 1992. godine kada je agresor iz njihovih domova otjerao 115 Petrovčana, a zlostavljanjem prisilio  još mnoge druge na odlazak.

Kako je bilo predviđeno programom obilježavanja ove tragične godišnjice, u središtu mjesta se do 10:00 h okupilo mnoštvo prognanika, branitelja, gostiju i djece iz područne Osnovne škole.

Među gostima su bili saborska zastupnica Ruža Tomašić, izaslanik župana i načelnik općine Bogdanovci Marijan Gelo, predsjednik županijskog UHDDR-a Đuro Biki, Predsjednik UHDDR-a općine Bogdanovci Ivica Jurčan, tajnik UDVDR – a u općini Bogdanovci Marko Perak, predsjednik OO SDP Bogdanovci Miroslav Morhan, predsjednik MO Petrovci Tomislav Rac i drugi.

U 10:00 h u župnoj crkvi u Petrovcima održana je panahida za poginule i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata. Poimence to su: Slavko Budinski, Tomislav Buila, Đuro Cap, Ilija Didić, Miroslav Doroghazi, Krunoslav Edelinski, Josip Hardi, Vlado Hornjak, Melanija Kanjuh, Zvonko Manjoš, Mihailo Maroš, Mirko Nota, Spiridion Pavlović, Janko Ragaj, Mitar Šmorhaj, Vlado Šmorhaj, Boris Vaselek, Mitar Vaselek, Ilija Vukosavljević i Ivan Vukušić.   

Molitvu je vodio vlč. Vladimir Sedlak, petrovački župnik.

Nakon molitve  zapaljena je svijeća pred spomen pločom na kući Kirila Burčaka gje je tijekom rata bio logor i gdje su tokom okupacije mučeni i ubijani branitelji i civili .

Kolona je zatim pošla ulicom  Bana J.Jelačića i stigla na mjesno groblje gdje je položen vijenac ispred Spomenika  poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama stradalim u Domovinskom ratu.

Zadnja postaja bio je obnovljeni „Korpašov križ „ kraj kojeg je 1991. agresor strijeljao 9 hrvatskih branitelja.

Tom je prilikom križ blagoslovljen i upaljene su svijeće.

Sudionici kolone krenuli su potom prema središtu mjesta gdje su neki od njih obišli Memorijalnu spomen sobu branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata te pogledali izložbu o protjerivanju Petrovčana.

Na kraju je u sali Doma kulture Petrovci održana projekcija dokumentarnog filma „Petrovci to smo i mi“ autora Andrije Krizmanića, predsjednika UHDDR-a Petrovaca.