Print

Kulturno-humanitarna donatorska večera "Crvenkapa"

 

Službeni poziv na kulturno-humanitarnu donatorsku večer "Crvenkapa" udruge ratnih veterana domovinskog rata "Crne mambe" povodom izgradnje Spomen obilježja "Park Žarko Manjkas - Crvenkapa" načelnik gosp. Barun nazočio je u ime Općine Bogdanovci.

Pokrovitelj: Ministarstvo hrvatskih branitelja, ministar Tomo Medved. Glavni organizator ovog događaja je pukovnik Petar Janjić-Tromblon.

"Čovjek bez prošlosti nema ni budućnosti. Mladić od 24 godine je ostavio velik neizbrisiv trag u hrvatskoj povijesti Domovinskog rata i povijesti Bogdanovaca. On je vaš Zagrebčanin, ali ga mi smatramo Bogdanovčaninom jer je dao svoj život za obranu naše domovine, našega sela." - obratio se načelnik gosp. Barun prema svim donatorima koji su nazočili ovoj večeri.

Izvođači samog programa večeri bili su TS "Đeram", Klapa "Stina", Mate Bulić, Ante Matić, te ujedno naš Bogdanovčanin gosp. Mario Matković koji je donirao svoje dvije slike kako bi se na aukciji prikupilo još sredstava za samo spomen obilježje.

Žarko Manjkas rođen je 10. kolovoza 1967. u Zagrebu, a poginuo je u proboju iz Vukovara 10. studenoga 1991. godine. Kao dragovoljac stupa u postrojbe HOS-a i zajedno sa svojom postrojbom dolazi u Vukovar 27.09.1991. Detaljan opis dolaska kao i borbenih akcija HOS-ovaca u Vukovaru, opisuje preživjeli pripadnik HOS-a Damir Markuš Kutina, u svojoj knjizi koja nosi naslov “58“. HOS-ovci su bili razmješteni uglavnom po dijelu Vukovara koji se zove Sajmište i koji je ujedno bio jedan od najtežih dijelova bojišnice, a bili su razmješteni i u selu Bogdanovci. Upravo će obrana Bogdanovaca biti presudna za snage HOS-a, koji su dali neizmjeran doprinos u obrani tog dijela bojišta. Svi stanovnici sela Bogdanovci pamte iznimnu hrabrost, nadljudsku izdržljivost pripadnika HOS-ovih postrojbi, a posebno Žarka Manjkasa Crvenkape (koji je naziv Crvenkapa dobio je zbog crvene beretke koju je nosio), koji je u borbama u Vukovaru i Bogdanovcima uništio 12 četničkih tenkova.10.11.1991. unatoč nadljudskom otporu branitelja, četnici ulaze u selo Bogdanovce. Kako bi spasili civile iz podruma, HOS-ovci organiziraju masovni proboj kroz kukuruzišta. Taj proboj poznat je pod nazivom HOS-ova štafeta smrti. Kako je koji branitelj koji je vodio civile u spas ginuo, tako je na njegovo mjesto dolazio drugi, svjestan da ni on neće preživjeti. Tako je došao red i na Žarka Manjkasa Crvenkapu da stane na čelo kolone. Prolazeći kroz minska polja Žarko je zajedno sa svojim suborcima nagazio na minu koja ga je raznijela i iskrvario je u roku od pet minuta. O tome svjedoči njegov suborac Ivica Jurčan koji je nastradao od iste mine, te 12 dana ležao u kukuruzima da bi mu kasnije u logoru odrezali obje noge.
Crvenkapa je kao pripadnik HOS-a u Vukovaru i Bogdanovcima uništio 12 neprijateljskih tenkova, a dan danas se smatra nestalim, te kao takav predstavlja vukovarskog i hrvatskog nacionalnog heroja te svakako zaslužuje spomen obilježje.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine su većinom glasova donijeli odluku o podizanju spomenika dragovoljcu Domovinskog rata, heroju HOS-a Žarku Manjkasu-Crvenkapi.
Spomenik Žarku Manjkasu-Crvenkapi, rad akademskog kipara Zvonimira Orčića.Podizanje spomenika financirat će HVIDR-a Dubrava i Ministarstvo hrvatskih branitelja, koje je i odobrilo projekt postavljanja spomenika te osiguralo novac za njegovu izradu.Radovi bi trebali biti završeni i spomenik postavljen do 10. studenoga, na obljetnicu pogibije Žarka Manjkasa-Crvenkape.