Print

Svjetski kongres Rusina i 8. Svjetski forum rusinske mladeži

 

U organizaciji Društva Rusina u Hrvatskoj “Rusnak” iz Petrovaca danas, 30. lipnja 2017. godine, u Osijeku je održan 14. Svjetski kongres Rusina i 8. Svjetski forum rusinske mladeži. Hrvatska je prvi puta domaćin ovog Kongresa, osnovanog prije 25 godina, a čije se zasjedanje održava svake druge godine u jednoj od deset država gdje žive Rusini. Skup je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora i ministra Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u čije je ime izaslanik na Kongresu bio župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić. 
- Zahvaljujem vam što ste se okupili upravo u Hrvatskoj u kojoj oko 2.000 Rusina predstavlja jednu od 22 nacionalne manjine te vas želim pozdraviti ispred Općine Bogdanovci. Poznata nam je povijest vašeg naroda, vaša višestoljetna borba za manjinska prava u desetak država u kojima živite, pa vjerujemo da ste zadovoljni statusom koji kao građani i pripadnici rusinske nacionalne manjine ostvarujete u Hrvatskoj.– rekao je načelnik Marko Barun.
Kako je istaknuo predsjednik Društva „Rusnak“ Mijo Šajtoš, danas u svijetu živi oko 1,5 milijun Rusina, no nemaju svoju matičnu domovinu. Njihova stara postojbina nalazila u Ukrajini, na granici s Poljskom, Slovačkom, Mađarskom i Rumunjskom, a sjedište regije je grad Užgorod. U Hrvatsku su stigli prije više od 200 godina, a sada ih je najviše u Petrovcima, Mikluševcima, Vukovaru, Osijeku, Zagrebu, Vinkovcima. Težišta rada rusinskih udruga danas je očuvanje jezika i kulture.