Print

Obilježena 25. obljetnica okupacije i stradanja

 

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika bogdanovačkim žrtvama,  obilježena je 25. obljetnica okupacije i stradanja


U obrani Bogdanovaca ubijeno i poginulo 89 mještana te 41 pripadnik Zbora narodne garde (ZNG), Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i policije. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je 20 mještana i branitelja Bogdanovaca.

Po prvi put u Bogdanovcima je obilježen i Dan Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu.

Od 86 Albanaca poginulih u Domovinskom ratu, devet je poginulo u Bogdanovcima i zato je ovo mjesto odabrano kao središnje u kojem će se svake godine na današnji dan prisjećati Albanaca koji su živote položili za suverenu Hrvatsku.

U spomen na poginule i nestale branitelje i mještane, vijence podno spomenika su položili i zapalili  svijeće članovi obitelji i rodbine stradalih mještana i branitelja, suborci te brojna izaslanstva, među kojima i izaslanik predsjednice Republike Ante Deur , ministarstvo Hrvatskih branitelja, ministarstvo obrane i oružanih snaga RH te izaslanstva Republike Albanije i Kosova, saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, Vukovarsko-srijemska županija i grad Zagreb.

U sklopu obilježavanja stradanja Bogdanovaca u Domovinskom ratu svečano je otvoren Spomen dom. U njemu se posjetitelji mogu upoznati sa stradanjem Bogdanovaca u Drugom svjetskom ratu i Domovinskom ratu.